Näkökulma

Karstulan uusi puukoulu henkii paikallishistoriaa

Karstulan yhtenäiskoulun oppilaat ja henkilökunta pääsivät päättämään kouluvuotensa tuliterään uuteen hirsiseinäiseen kouluun. Vaikka kouluprojektia haastoivat muun muassa korona-aika, massiivihirren palovaatimukset ja tontin korkeuserot, työ valmistui ajallaan laadusta tinkimättä.

Karstulan yhtenäiskoulu seisoo uuden karheana keskisuomalaisessa järvimaisemassa. Uusi puukoulu toivottaa Karstulaan saapujat tervetulleeksi pääväylän ja kylänraitin välissä. Uuden koulun arkkitehtuuri ja irtokalustesuunnitelma on Arkkitehtipalvelun käsialaa. 

Yhtenäiskoulun yleissuunnittelu aloitettiin vuonna 2019.  Hankesuunnitelmaa kehitettiin yhteistyössä tilaajan ja käyttäjien kanssa. Uuden koulun tilakonseptiksi valikoitui ”kyläkeskus luonnon helmassa”.

– Karstula on juureva maalaispitäjä ja kuntakeskuksessa näkee vielä vanhan kirkonkylän piirteitä. Työmme lähtökohtana oli, että hyvin toimivan rakennuksen tulee sopeutua miljööseen ulkoasultaan ja sijainniltaan. Näin lopputulos kestää aikaa, kertoo Arkkitehtipalvelun tiiminvetäjä Tuula Tuononen.

 

Tilankäytön optimointi käänsi tontin haasteet mahdollisuuksiksi

Työn tavoitteena oli luoda nykyaikaiset, monikäyttöiset ja terveelliset tilat oppilaille päiväkodista lukioon. Koko koulun yhteisen tilan muodostavat aula, ruokasali, näyttämö ja oppiportaat – koulun sykkivä sydän. Eri-ikäisten koululaisten arkirutiinien yhteensovittaminen sekä tontin rajoitteet vaativat huolellista suunnittelutyötä:

– Rakennuksen massoittelun tavoitteena oli suhteellisen kapea rakennus, jossa koulun eri toiminnoilla on omat toiminnalliset siipensä. Sakaramaisella jaottelulla haluttiin rauhoittaa koulun arkea. Kapearunkoinen rakennus soveltuu alueen muuhun rakennuskantaan ja rakennus näyttää eri kulmista kokoaan pienemmältä, Tuononen kuvailee.

Osittain tontin korkeuserojen takia rakennus sijoitettiin kylänraitin tuntumaan, jolloin se muodostaa liikuntahallin ja kirjaston kanssa toiminnallisen kokonaisuuden. Koulun taakse rakennettiin valtatielle uusi liittymä pelastustieksi ja huoltopihaa varten.

 

Hirsiseinistä tunnelmaa ja turvaa

Karstulan uudessa yhtenäiskoulussa on massiivihirsiset ulkoseinät. Betonirungon ja hirsiseinän yhdistäminen oli rakennesuunnittelijoiden taidonnäyte:

– Päätös hirren käyttämisestä oli taloudellisesti iso ja paloteknisesti haastava, sillä alueen ympärivuotinen päiväkoti nosti entisestään paloturvallisuuden vaateita. Lopulta löysimme yhdessä suunnittelijoiden ja viranomaisten kanssa ratkaisun, joka täytti myös esteettiset vaatimukset, Tuononen sanoo.

Komeat hirsiseinät kertovat tarinaa kunnan paikallishistoriasta, mutta luovat myös ainutlaatuista tunnelmaa. Ne antoivat pohjan myös sisustussuunnittelulle:

– Oli kivaa, että puupintaa saatiin näkyviin. Vaalea puupinta sitoo luonnonvaloa isoihin opetustiloihin. Hirsikoulun aidot luonnonmateriaalit tuovat tiloihin kodikkuutta ja lämpöä tilakonseptin hengessä, summaa Arkkitehtipalvelun sisustusarkkitehti Auli Rantala.

Suunnittelu ehdittiin aloittaa ennen korona-aikaa, mutta Karstulan yhtenäiskoulun käyttäjät osallistettiin suunnittelutyöhön etäyhteyksin. Etäisyydestä huolimatta projekti sujui hyvin. Ammattitaito ja sitoutunut yhteistyö kiteytyivät onnistuneeseen lopputulokseen:

– Yhteistyö asiakkaan ja yhteistyökumppaneidemme kanssa sujui hyvin etäyhteyksistä ja henkilöstövaihdoksista huolimatta. Työ eteni joutuisasti ja päätökset tulivat nopeasti. Myös tiimimme rautainen koulusuunnitteluokokemus näkyi työn sujuvuutena. Kokemus ja näkemys näkyvät lopputuloksessa, Tuononen päättää.

 

Millaisesta koulusta sinä haaveilet? Lue lisää palveluistamme täältä!