Näkökulma

Aallonportti-asuinkorttelille myönnettiin vuoden 2021 Avoin kaupunkiympäristö -tunnustus

Arkkitehtipalvelun ja Rakennusliike Laptin yhteistyöhanke Aallonportille on myönnetty Avoin kaupunkiympäristö -tunnustus. Historiallista aluetta kunnioittava, omaleimainen asuinkortteli asettuu modernin keskisuomalaisen arkkitehtuuriperinteen eturintamaan.

Uusi Aallonportti-asuinkortteli toivottaa Jyväskylään saapuvat vierailijat tervetulleeksi keskusta-alueen eteläisessä päädyssä. Seitsemän kerrostalon ja parkkihallin muodostama kortteli sijaitsee historiallisen Seminaarinmäen ruutukaava-alueen liepeillä sitoen historiallisen alueen 2020-luvun jyväskyläläiseen kaupunkikuvaan.

Kyseessä on Arkkitehtipalvelun ja Rakennusliike Lapti Oy:n yhteistyöhanke. Suunnittelutyöllä haluttiin kunnioittaa olemassaolevan asemakaavan henkeä:

– Halusimme tukea asemakaavan tarjoamaa yhteistä näkemystä. Rakennukset muodostavat viihtyisän kokonaisuuden, joka ottaa Jyväskylään tulijat lämpimästi vastaan, kertoo kohteen pääsuunnittelija ja tiiminvetäjä Jan Niukkanen.

– Aallonportti sijaitsee hyvin merkittävällä paikalla ja siksi sen rakennusoikeus haluttiin käyttää kokonaan toteuttamalla kaikki seitsemän taloa kolmessa eri rakennusvaiheessa. Talot rakennettiin lähelle jalkakäytävää asemakaavan mukaisesti ja reippaalla värityksellä vaalittiin historiallista tunnelmaa, kertoo hankkeen projektiarkkitehti Antero Vähäniitty.

Korttelin työstö aloitettiin vuonna 2017 ja viimeiset talot valmistuivat vuonna 2020. Erityinen sijainti sekä korona-arki toivat kuitenkin omat haasteensa hankkeeseen:

– Kohde päädyttiin rakentamaan kolmessa vaiheessa tontin tilanpuutteen vuoksi. Pieni tontti, rakenteelliset haasteet ja alueen noin seitsemän metrin korkeusero haastoivat koko hanketta. Myös hankkeen loppuvaiheen työmaakokoukset ja tarkistukset sovitettiin korona-ajan rajoitteisiin. Haasteista huolimatta tämä oli todella mielenkiintoinen hanke, Vähäniitty iloitsee.

Avoin kaupunkiympäristö -tunnustus muokkaa kaupunkikuvaa

Innostus tarttui myös jyväskyläläisiin ja Aallonportille myönnettiin Jyväskylän Avoin kaupunkiympäristö -tunnustus. Tunnustus on osa Jyväskylän kaupungin arkkitehtuuri-, viher- ja osallisuuspolitiikkaa ja siitä on tullut merkittävä huomionosoitus rakennetun kaupunkiympäristön kehitystyössä.

Tunnustus myönnetään vuosittain vetomaista ja kestävää rakentamista tai viihtyisää ympäristöä edistävälle teolle, taholle, hankkeelle tai henkilölle. Laptin Aallonportti valikoitui vuoden 2021 voittajaksi kiinnostavuudellaan ja viihtyisyydellään. Laptin Keski-Suomen aluejohtaja Samuli Heino on kiitollinen merkittävästä tunnustuksesta ja onnistuneesta yhteistyöstä:

– Kyllä tällainen huomionosoitus tuntuu hyvältä, sillä olemme kaikin puolin tyytyväisiä lopputulokseen. Hanke oli helppo toteuttaa Arkkitehtipalvelun arkkitehtien kanssa. He ovat joustavia, keskustelevia ja nopeasti reagoivia. Arkkitehtipalvelun vahvuuksia ovat paitsi isot resurssit myös heidän kykynsä ymmärtää asiakasta. Tästä kertoo muun muassa se, että Aallonportin kaikki 308 asuntoa myytiin useita kuukausia ennen viimeisten asuntojen valmistumista.

Yhteistyön erityinen päätös on otettu lämmöllä vastaan myös Arkkitehtipalvelulla:

– Kyllä tämä mieltä lämmittää. Projektiin osallistui Arkkitehtipalvelulta kymmenen henkilön tiimi ja tunnustus on tärkeä meille kaikille. Palkinto oli hieno saada Laptin kanssa, sillä yhteistyö on mukavaa ja ymmärrämme hyvin toisiamme. Laptilaisten kanssa on mukava kokoustaa ja neuvotteluita käydään aina hyvässä hengessä.

Arkkitehtipalvelulta hankkeessa olivat mukana Vähäniityn ja Niukkasen lisäksi Barry Smyth, Lassi Suihkonen, Kristian Telaranta, Anssi Karppinen, Hanne-Maria Hautala, Harri Luomaa ja Anne Brockwell.

Me Arkkitehtipalvelulla emme suunnittele vain asiakkaillemme, vaan heidän kanssaan. Kumppanuus on keinomme luoda yhteinen onnistumisen tila, jossa innovatiivisuus saa jatkuvasti uusia muotoja. Tutustu Arkkitehtipalvelun palveluihin ja referenssikohteisiimme laajemmin täällä!