Näkökulma

Monipuolinen pihasuunnittelu vastaa niin pieniin, kuin suuriinkin tarpeisiin 

Pihasuunnittelijamme työskentelevät usein osana rakennussuunnittelun arkkitehtisuunnittelutiimiä ja tekevät projekteissaan tiivistä yhteistyötä kohteen rakennussuunnittelijoiden kanssa. Aina kuitenkaan piha- ja maisemasuunnittelun taustalla ei tarvitse olla muuta rakennussuunnittelun toimeksiantoa, vaan se voidaan toteuttaa myös omana työnään. 

– Voimme toteuttaa omana toimeksiantona yrityksille tai esimerkiksi kunnille puistoalueita, leikkipuistoja, julkisia aukioita tai esimerkiksi maisemaselvityksiä perinteisten piha-alueiden suunnittelun lisäksi, kertoo Arkkitehtipalvelun maisemasuunnittelija Minna Pulkkinen. 

Tällä hetkellä Pulkkista työllistää Limingan kunnan virkistysalueen aluesuunnitelma Rantakylän virkistysalueelle. 

– Aluesuunnitelmaa on ollut inspiroivaa tehdä ja yhteistyö asiakkaiden kanssa on sujunut jouhevasti. Tämän kaltainen aluesuunnitelma antaa lähtökohdat alueen jatkokehittelylle. Esimerkiksi Rantakylän virkistysalueen suunnitelman tarkoituksena on parantaa alueen virkistystoimintoja ja siirtää tai poistaa tarpeettomia toimintoja, Pulkkinen kertoo.

 

 

Kuvassa osa Rantakylän virkistysalueen aluesuunnitelmaa

 

Pihasuunnittelu räätälöidään aina asiakkaan tarpeen mukaisesti 

Arkkitehtipalvelun pihasuunnittelusta löytyy neljä eri palvelukokonaisuutta, jotka vastaavat tilaajan vaativimpiinkin tarpeisiin. Selkeät palvelukokonaisuudet auttavat asiakasta hankkeen suunnittelussa ja antavat meille mahdollisuuden toteuttaa monipuolisesti erityylisiä hankkeita. 

– Pihasuunnittelun erilaiset kokonaisuudet muokkaantuvat asiakkaan tarpeiden, kohteen vaativuuden ja hankkeen sijaintikaupungin vaateiden mukaisesti, kertoo Arkkitehtipalvelun maisema-arkkitehti Marjo Airamo. 

Palvelukokonaisuudet auttavat hahmottamaan, kuinka pihasuunnittelussa työtunnit muodostuvat, mikä auttaa tilaajaa laskemaan pihasuunnittelun kustannukset. Näin kohteen budjetointi on heti alusta alkaen laskettu oikein, Airamo jatkaa. 

Arkkitehtipalvelun pihasuunnittelun palvelukokonaisuudet koostuvat Piha S, Piha M, Piha L ja Piha XL –palvelukokonaisuuksista. 

Piha S –palvelukokonaisuus sopii tilaajalle, jolla on jo suunniteltuna pihan toiminnot, materiaalit ja kasvialueet. Tämän kokonaisuuden lopputuloksena on vihersuunnitelma. 

Piha M –palvelukokonaisuus sopii tilaajalle, jolla on tiedossa asuinrakennuksen uudisrakennuskohde tasaiselle tontille pieneen kaupunkiin tai kuntaan. Tämän kokonaisuuden valmis suunnitelma sopii lupakuvana pienempiin paikkakuntiin. 

Piha L –palvelukokonaisuus sopii tilaajalle, jolla on tiedossa uudisrakennus- tai saneerauskohde tasaiselle tai rinnetontille keskikokoiseen kaupunkiin tai kuntaan. Tämä kokonaisuus sopii myös esimerkiksi julkisille kohteille sekä kattopihoille. 

Piha XL –palvelukokonaisuus kattaa vaativammankin tilaajan tarpeet. Tämä kokonaisuus sisältää istutusten, pintamateriaalien, reunusten, kalusteiden, varusteiden ja valaistuksen sijainnit ja tarvittavat detaljikuvat (max. 4 kpl) sekä perusperiaatteet hulevesien käsittelystä korkeuskäyrineen (1 m). Myös vihertyöselostus kuuluu pakettiin. Tämä kokonaisuus sopii esimerkiksi suurten kaupunkien hankkeiden tarpeisiin. 

Palvelukokonaisuuksiin voi aina lisätä optiona myös esimerkiksi pintavesisuunnitelman, vihertyöselostuksen, maisemaselvityksen tai valaisinsuunnitelman. 

 

Pihasuunnittelukohteitamme voivat olla esimerkiksi päiväkotien ja koulujen pihat, asuin-, liike-, ja palvelurakennuksien pihat, kattopihat tai –puutarhat tai julkiset kohteet, kuten leikkipuistot, viheralueet tai -aukiot. Ole rohkeasti yhteydessä, niin maisemasuunnittelijamme auttavat mielellään sopivan kokonaisuuden laatimisessa! 

Tutustu maisema- ja pihasuunnittelumme ammattilaisiin ja palvelukokonaisuuksiin tarkemmin täältä. 

 

Pääkuvassa yksi pihasuunnittelun kohteemme As Oy Mikkelin Kutteri, pihasuunnittelijana Marjo Airamo.