Näkökulma

Uratarina nuoren suunnittelijan kasvupolusta: Lauri Salminen

“Viehtymykseni piirtämiseen ja rakentamiseen näkyi jo lapsena. Ajatus arkkitehdin opinnoista syntyi, kun lukiossa uratarinaansa esitellyt arkkitehti sai kiinnostumaan alasta. Ikääni nähden minulla on paljon kokemusta arkkitehtityön useista kulmista ja tällä hetkellä toimin Finnoonsilta -projektissa asuinalueen pääsuunnittelijana.”

Lauri valmistui arkkitehtiopinnoista vuonna 2015. Valmistumisen jälkeen hän aloitti työnsä arkkitehtitoimisto Jukka Turtiaisella. Koulussa opiskelu keskittyy etupäässä suunnitteluun, mutta käytännön arkkitehtityöhön kuuluu paljon muitakin vivahteita.

Lauri pääsi heti tekemään töitä laidasta laitaan luvanhausta toteutuskuviin ja työmaalla toimimiseen. 

-Yrittäjän apuna pääsin kokemaan monta eri puolta arkkitehdin työstä. Asioita täytyy myös sovittaa yhteen ja toimia eri roolien ja näkökantojen kanssa. Se oli suurin oppini, ja auttoi minua hahmottamaan eri puolia arkkitehtityössä, Lauri kertoo. 

– Jos tiimissä kukin tekee vain yhdenlaista työtä on vaikea nähdä kokonaisuutta, Lauri lisää.

Lauri suuntasi seuraavaksi pääsuunnittelijakoulutukseen. Turtiainen yhdistyi Arkkitehtipalvelu Oy:n kanssa, ja Lauri jatkoi lupaavaa uraansa Arkkitehtipalvelussa.

Lauri on tällä hetkellä pääsuunnittelijana Finnoonsilta-projektissa. Finnoo on kehittyvä asuinalue Espoossa, ja hanke kattaa neljän kerrostalon korttelin autohalleineen. Asuinalueen arvioidaan valmistuvan muutaman vuoden päästä.
– Hanke on arkkitehtonisesti korkealaatuinen ja kaupunkikuvallisia vaatimuksiakin alueella on. Pääasiallinen julkisivumateriaali tulee olemaan tiili. Hanke on myös suunnittelutehtävänä haastava, kun koko kortteli liittyy autohallin kautta yhteen ja poikkeavia kerroksia on useita, tiivistää Lauri. 

Alueelle tulee myytäviä asuntoja sekä ARA- ja vuokrataloja. 

Lauri arvostaa Arkkitehtipalvelussa sitä, että yritys on kooltaan sen verran suuri, että henkilöitä on muissakin kuin suunnittelutehtävissä. 

– Hommat toimii paremmin, kun kaikki eivät ole pelkästään suunnittelutyössä. Hallintototehtävät ja työntekijöistä huolehtiminen ovat tärkeitä rooleja, ja niihin meillä on myös nämä alueet hallitsevat ammattilaiset, Lauri iloitsee.

Arkkitehtipalvelun työyhteisö on myös Laurille mieleinen.
– Täällä on hyvä meininki, ihmiset ovat hyväntuulisia ja on ilo tavata kasvokkain aina kuin mahdollista. Olemme olleet etätöissä koronan aikana, mutta kun tapaamme, syömme yhdessä toimistolla esimerkiksi aamupalaa ja tapaamme myös työpäivän jälkeen.

Mitä Laurin vapaa-aikaan sitten mahtuu? Ei paljoa kolmilapsisen perheen lisäksi. Mutta Lauri mainitsee kuitenkin jatkuvan remontin:
– Asumme vanhassa kerrostaloasunnossa, joten myös työn jälkeen jää suunniteltavaa ja rakennettavaa.