Näkökulma

“Pysymme arkkitehtien omistamana myös tulevaisuudessa”

Tiedote 2.5.2022, julkaisuvapaa

 

Kotimaiselle arkkitehtuurille on avautunut uusi kehityssuunta – Arkkitehtipalvelu Oy ui vastavirtaan ja pitää alan kehityksen arkkitehtien käsissä

“Yksi Suomen suurimmista arkkitehtitoimistoista, Arkkitehtipalvelu Oy, pysyy arkkitehtien omistamana myös tulevaisuudessa”, kertoo Arkkitehtipalvelu Oy:n osakas ja hallituksen puheenjohtaja Tero Wéman. Linjaus on päinvastainen alan suurien yritysten kehityssuunnan rinnalla. Arkkitehtipalvelu avaa suomalaiselle arkkitehtuurille rinnakkaisen tulevaisuuden, jossa alaa kehittävät arkkitehdit eivätkä pääomasijoittajat.

Maailmalla ja nyt myös Suomessa arkkitehtisuunnittelun alalle nousee yhä suurempia arkkitehtitoimistoja monialaisten insinööritoimistojen ja pääomasijoittajien yritysostoilla. Arkkitehtipalvelu Oy sen sijaan haluaa pitää alan kehityksen arkkitehtien käsissä.

Uusimmassa strategiassaan Arkkitehtipalvelu tekee pesäeron alan muihin suuriin linjaamalla säilyvänsä jatkossakin työntekijöidensä omistamana.

– Jos alan omistus muuttuu kasvottomaksi ja ylätason päätökset luovutetaan toisille aloille, katoaa toimialan ymmärrys. Arkkitehtisuunnittelu on asiakkaalle strategista kumppanuutta, ei pelkkä tekninen suorite. Me haluamme hakea kasvua alaa hyödyttävillä ehdoilla ja varmistaa, että päätösvalta säilyy arkkitehdeillä itsellään, sanoo Wéman.

– On selvää, että arkkitehtitoimistojen tulee olla tulevaisuudessa aiempaa suurempia ja vahvempia pärjätäkseen. Omistamisen lyhytnäköinen ”tulos ja ulos” -ajattelu ei kuitenkaan luo luovalle alalle kestävää pohjaa.

 

Arkkitehtisuunnittelualan kehitystä arkkitehtien ehdoilla

Arkkitehtipalvelussa alaa myllertävään muutokseen on valmistauduttu jo vuosia. Yritys kertoo oman linjauksensa olevan vahvasti arvopohjainen.

– Uskomme, että pystymme ruokkimaan arkkitehtuurin arvostusta latistamatta sitä pelkäksi liiketoiminnaksi. Kun yrityksemme on arkkitehtipalvelulaisten omistama, liiketoimintaa viedään eteenpäin rakennetulle ympäristölle ja asiakkaalle tuotettavan arvon kautta. Samalla pystymme tukemaan sekä yhteiskunnan että työyhteisömme hyvinvointia, Wéman kuvailee.

Arkkitehtipalvelu uskoo, että heidän tarjoamansa alan tulevaisuus puhuttelee työvoimasta kärsivää alaa:

– Tietomme ja kokemuksemme perusteella arkkitehdit tyypillisesti haluavat, että heidän työllään ja työyhteisöllään on pintaa syvempi merkitys. Me kutsumme mukaamme niitä arkkitehteja ja yhteisöjä, jotka ajattelevat kanssamme samoin.

Arkkitehtipalvelu tavoittelee liikevaihtonsa tuplaamista seuraavan viiden vuoden aikana. Strategiaa on jo lähdetty konkretisoimaan yrityksen johtoryhmälle kohdistetulla osakeannilla, ja organisoimalla johtoryhmää uudelleen vuoden 2021 aikana. Osakeannit tulevat saamaan jatkoa yrityksen kasvun mukana. Toimenpiteillä on selkeä viesti:

–  Arkkitehtitoimisto voi kehittyä ja viedä alaa eteenpäin itsenäisenä toimijana. Me tarjoamme arkkitehdeille urapolun uran ensiviivasta omistajuuteen saakka, Wéman tiivistää.

 

 

Evästeasetukset estävät videon toistamisen. Ole hyvä ja hyväksy markkinoinnin evästeet katsoaksesi videon.

Kuvauspaikka: Säynätsalon kunnantalo, Alvar Aalto, 1949-1952

Lisätietoja:

Tero Wéman, Hallituksen puheenjohtaja, osakas, Arkkitehtipalvelu Oy, puh. +358 (0)40 522 2205, tero.weman@arkkitehtipalvelu.fi

Juha Pakarinen, Toimitusjohtaja, osakas, Arkkitehtipalvelu Oy, puh. +358 (0)40 722 2207, juha.pakarinen@arkkitehtipalvelu.fi