Näkökulma

YIT:n toimitilasisustus yrityksen toimintakulttuurin muutoksen tukena

Kun toimitilat muuttuvat, muuttuvat myös arjen rutiinit ja työn tekemisen tavat. Yritysmuuttoon voikin myös liittyä tarve kokonaisen toimintakulttuurin muutokselle. Sisustussuunnittelulla varmistetaan, että tila palvelee sen käyttäjiä parhaalla mahdollisella tavalla.

YIT:n Jyväskylän vanhalla toimistolla töitä oltiin totuttu tekemään omissa toimistohuoneissa. 2010-luvun loppupuolella tila ja sinne muodostuneet rutiinit eivät enää kuitenkaan palvelleet yrityksen arkea sen kaipaamalla tavalla. Uuden toimistotilan myötä haluttiin päivittää myös yrityksen työn tekemisen ja yhdessäolon tavat kohti entistä yhteisöllisempää ja nykyaikaisempaa toimintakulttuuria.

YIT Jyväskylä pyysi Arkkitehtipalvelua suunnittelemaan tilaan toimivan ja viihtyisän sisustuksen, joka tukisi toimintakulttuurin muutosta mahdollisimman hyvin.

– Arkkitehtipalvelu on ollut meille pitkäaikainen kumppani kohteidemme arkkitehtisuunnittelussa ja he suunnittelivat uuden toimistorakennuksemme, joten siksi he olivat luonnollinen valinta myös tähän sisustusprojektiin. Jo ensimmäisestä tapaamisessa tuntui, että he saivat ajatuksistamme kiinni, YIT Jyväskylän projekti-insinööri Mari Varonen kuvailee.

Uuden toimitilan sisustussuunnittelu aloitettiin juuri ennen koronapandemiaa. Suunnitelmalla haluttiin huolehtia siitä, että sen toimitilat kutsuisivat työyhteisön kokoon ja palvelisivat saumattomasti hybridityötä.

– Elimme suunnittelutyössä vahvasti tulevaisuutta. Mietimme, millaiset tilat tulevat palvelemaan ja houkuttelemaan ihmisiä kotitoimistoilta. Entisajan toimistomalli yksittäisine työhuoneineen ei enää toimisi, kertoo sisustusarkkitehti Hanne-Maria Hautala.

 

Sisustussuunnittelu tuo toimintakulttuurin monitilatoimistoon

Ratkaisuksi muodostui yhteisöllisyyttä tukeva monitilatoimisto. Suunnitelmaan sisällytettiin kohtaamispaikkoja, itsenäiseen ja tiimityöhön soveltuvia tiloja, hiljaisen työn tiloja sekä rentoja palautumistiloja. Tilojen tuli tukea sekä kasvokkaista että digitaalista vuorovaikutusta.

– Halusimme satsata paitsi toimiviin ja nykyaikaisiin työ- ja taukotiloihin myös kokonaisvaltaiseen viihtyisyyteen. Toimistoon suunniteltiin esimerkiksi ihana, kahvilamainen lounge, joka paitsi kutsuisi YIT:n työntekijöitä kohtaamaan toisiaan, mutta myös tarjoaisi vau-elämyksen kaikille tilan käyttäjille – myös asiakkaille. On tärkeää tunnistaa, että yrityksen tilat toimivat myös sen käyntikorttina, Hautala sanoo.

Yrityksen henkilökunnan lisäksi toimitiloihin tarvittiin myös asiakkaiden kohtaamispaikka:

– Asunnonostajat haluttiin kohdata kodinomaisessa tilassa. Suunnittelimme asuntomyyjien kanssa tilan, joka piti sisällään olohuoneen ja keittiön yhdistelmän, neuvotteluhuoneen ja materiaalimalliston esittelytilan.

YIT Jyväskylän uuden toimiston tyylissä yhdistyy rakennuksen arkkitehtuurin tavoin vanhan tehdasalueen rustiikki tunnelma ja moderni, skandinaavinen työelämä:

– Emme halunneet tehdä tilasta liian trendikästä, jotta se palvelisi käyttäjiä ja miellyttäisi silmää mahdollisimman pitkään. Pohdimme muun muassa, miten teollisuus ja viihtyvyys saataisiin balanssiin. Musta väri irtokalusteissa tuki teollista ilmettä, johon yhdistettiin valoisa, avara, skandinaavinen ja modernin ajaton yleisilme, Hautala kuvailee.

 

“Tilalla on ehdottoman positiivinen vaikutus työhyvinvointiimme”

Nyt YIT:n Jyväskylän tiimi on asettunut taloksi uuteen toimistoonsa. Toimintakulttuuri juurtuu päivä päivältä vahvemmin yrityksen arkeen. Tilat ovat löytäneet käyttäjänsä:

– Kokonaisuus palvelee meitä juuri oikealla tavalla eikä mitään ole tarvinnut muuttaa. Tiimeille rajatut alueet ovat rauhoittaneet avokonttorin tunnelmaa. Henkilöstömme on kiitettävästi ottanut käyttöön puhelin- ja neuvottelukopit, jolloin pidemmät puhelut on saatu siirrettyä avotilasta. On myös ollut kiva huomata, että konttorin neukkareita käytetään paljon etäpalavereihinkin. Myös asiakastila on saanut positiivista palautetta. Myyjiemme mukaan asiakkaat kommentoivat sitä aina kauniiksi, tyylikkääksi ja moderniksi, Varonen iloitsee.

Tiloista erityisesti lounge on löytänyt paikkansa YIT:n työntekijöiden arjessa.

– Vanhassa konttorissa meillä oli taukotilassa baaripöytätyyppisiä pöytiä, joihin tottumuksesta muodostui omia pöytäkuntia. Nyt on hienoa huomata, että väki kokoontuu kahvihetkinä uuteen ihanaan loungeen yhdessä. Tilalla on ehdottoman positiivinen vaikutus työhyvinvointiimme ja se kohottaa yhteishenkeä erityisesti näin korona-ajan jälkeen.

Myös suunnittelija on tyytyväinen lopputulokseen:

– Olen iloinen, että he innostuivat siitä ajatuksesta ja että tila on käytössä osoittanut toimivuutensa. Vaikka teemme sisustussuunnittelua, estetiikka ja visuaalisuus on turhaa, jos ne eivät palvele käyttäjäänsä. Se, että käyttäjä käyttää tiloja, on meille se paras palaute, Hautala sanoo.

Arkkitehtipalvelun tiimi koostui Hanne-Maria Hautalan lisäksi Laura Saarelasta sekä Auli Rantalasta

 

Me Arkkitehtipalvelulla luomme sisustussuunnittelulla viimeisteltyä vaikuttavuutta. Millaista muutosta sinun toimitilasi kaipaavat? Lue lisää ja ota yhteyttä, niin pohditaan yhdessä!