Näkökulma

Jätkäsaaren palvelukorttelissa yhdistyvät laatu ja toimivuus

Vain 15 minuutin kävelymatkan päähän Helsingin keskustasta nousee uusia laadukkaita asuin-, liike-, toimisto- ja palvelutiloja. Pääsuunnittelija Ulla Saarinen ja projektiarkkitehti Venla Heino ovat ylpeitä työn tehneestä tiimistä ja luottamuksen ilmapiiristä. Arkkitehtien pöydällä on ollut palvelukorttelikokonaisuudesta kolme asuinrakennusta: “Samla”, “Föli” ja “Gibraltar”, sekä korttelin kansipihan alle tuleva autohalli. Rakennusten suunnittelussa huomioitiin koko korttelin muodostama kokonaisuus.

 

Suunnitteluprosessi Jätkäsaaren palvelukorttelille inspiroi tekijöitään

Pääsuunnittelija Ulla Saarinen innostuu aina haastavammista kohteista. Helsingin Jätkäsaaren palvelukorttelin suunnittelussa oli vastassa kaikki keskustarakentamisen haasteet mutta samalla myös mahdollisuudet. Korttelin asemakaava oli juuri valmistunut ja keskusta-alueelle tyypillisen tiukat asemakaavamääräykset antoivat selkeät reunaehdot suunnitteluun.

– Keskustan kohteissa on useimmiten ahtaat tontit, suuret rakennusoikeudet ja tiukat reunaehdot, Saarinen selittää. – Kivaa, kun on haasteita ja vaatimustasoa. Kaupungin keskeisillä paikoilla on suunnittelulle kaupunkikuvallisesti suuret vaatimukset mutta myös aina kaavoittajan ja rakennusvalvojan tuki korkeatasoiselle suunnittelulle, hän jatkaa.

Palvelukorttelissa on panostettu laadukkaisiin materiaaleihin ja toimiviin ratkaisuihin. Omat haasteensa projektiin toivat  suunnittelu tiiviiseen korttelirakenteeseen sekä ympäristön huomioiminen osana kokonaisuutta.

– Joka puolella ollaan kiinni toisessa rakennuksessa. Sijainnin urbaanius ja puistomaisuus on kuitenkin inspiroivaa, projektiarkkitehti Venla Heino sanoo.

Arkkitehtien tehtävänä on suunnitella mahdollisimman hyvin toimivia koteja ja asuinympäristöjä ihmisille, mutta vasta tulevaisuus näyttää, miten rakennus lähtee elämään. Asunnoissa on huomioitu myös lisääntynyt etätyö ja sen tuomat vaatimukset.

– Jokaisen asunnon pitää olla sellainen, että siellä voisi asua myös itse, pääsuunnittelija Saarinen toteaa.

Kokonaisuus lähti hahmottumaan toimivan tiimin käsissä ja myös asiakas on ollut suunnitteluun tyytyväinen. Heino toteaa, että projektissa on saatu hyvin yhdistettyä tyylikkyys ja aikaa kestävä arkkitehtuuri osaksi kaupunkiympäristöä.

 

Tiimityöllä ja innovaatiolla eteenpäin

Vuoden 2023 aikana alkavan rakennusprosessin taustalla on pidempi suunnittelutyö ja ammattitaitoinen tiimi. Korona-aikana töitä tehtiin etäyhteyksillä sujuvasti niin oman tiimin kuin yhteistyökumppanienkin kanssa.

– Suunnitteluryhmämme kesken toimitaan tiimityömallilla, jossa useampi henkilö ideoi, ja sitten yhteisissä tapaamisissa käydään ideoita läpi ja kehitetään niitä eteenpäin, Ulla Saarinen kertoo. Tämä tiimityömalli on koettu antoisaksi ja suunnittelua eteenpäin vieväksi.

Myös projektiarkkitehti Venla Heino peräänkuuluttaa ammattitaitoisen ja innostuneen tiimin merkitystä.

– Jokainen on antanut oman panostuksensa täysillä ja heistä voi olla ylpeä. Lisäksi Ulla Saarisen pitkä kokemus ja taito vaativista hankkeista on tuonut paljon apua projektin etenemiseen, Heino toteaa.

Pääsuunnittelija Ulla Saarinen pääsi järjestämään Arkkitehtipalvelun sisällä myös kilpailun suunnittelun lomaan.

– Samlaan sijoittuu päiväkoti, jota haluttiin korostaa ehdottamalla puistonpuoleiselle päiväkodin julkisivulle muraalia. Rakennusvalvonta ja rakennuttaja innostuivat tästä ideasta, Saarinen kertoo taustaa kilpailulle. – Kun tiukassa suunnitteluaikataulussa sopivaa taiteilijaa ei löytynyt, päädyttiin järjestämään kilpailu toimiston oman suunnittelutiimimme suunnittelijoille, hän jatkaa.

Valmiita ehdotuksia saatiin kuusi kappaletta. Niiden joukosta Jätkäsaaren palvelukorttelin suunnittelutiimi äänesti omia suosikkejaan lähetettäväksi eteenpäin rakennuttajalle, joka valitsi omat ehdokkaansa, ja lopullinen päätös saatiin rakennusvalvonnalta sekä lupa- arkkitehdeiltä. Kohteeseen valikoitui Nonna Salosen suunnittelema muraali.

– Kilpailusta ja ideoista saatiin erityistä kiitosta ja hyvää palautetta myös rakennusvalvonnasta. Tämä aina lämmittää mieltä ja motivoi jatkossakin, Saarinen kertoo tyytyväisenä.

 

–––––––

Jätkäsaaren palvelukorttelin on arvioitu valmistuvan vuonna 2025 ja sen rakennuttajina on

YIT (Samla, Föli ja autohalli) ja Sweco (Gibraltar).

 

Lue myös edellinen artikkeli:

Renkomäen monitoimitalo Aura toimii suunnannäyttäjänä Lahdessa