Näkökulma

Jyväskylän Kirkkopuiston uusi ravintola tuo historian ja puiston ruokapöytään

Arkkitehtipalvelu suunnitteli Jyväskylän Kirkkopuiston suojellulle kahvilalle ympäristöään kunnioittavan laajennuksen. Vanhasta kahvilasta kuoriutui moderni bistro, joka kutsuu asiakkaansa makuretkelle Kirkkopuistoon.

Lähes jokaisella jyväskyläläisellä on muistoja Jyväskylän kaupunginkirkkoa ympäröivästä puistosta sekä sen kahvilasta. Vuonna 1954 rakennettu puiston kahvila tarjosi aiemmin sisäistumapaikat vain muutamalle onnekkaalle, joten kahvilan terassi ja puiston nurmikko olivat sitäkin ahkerammassa käytössä.

Vuonna 2011 Jyväskylän kaupunki kirjasi kaavaansa kahvilan laajennuksen. Suojeltu kahvilarakennus kaipasi arvoisensa päivityksen kahvilasta tyylikkääksi bistroksi. Vuosien valmistelun jälkeen Arkkitehtipalvelu palkattiin toteuttamaan haavetta. Ravintola-alan neuvonantajat toimivat suunnittelun konsultteina lopullisen vuokralaisen puuttuessa. Modernisoiva, mutta historiaa kunnioittava laajennustyö käynnistyi luonnosvaiheella vuonna 2019.

 

Toiminnallisuutta ja visuaalisuutta paikallishistoriasta tinkimättä   

Ruokasalin laajennus, päivitetyt keittiö- ja wc-tilat, uudet varasto- ja tekniset tilat kellariin, parannettu huoltoreitti… Kirkkopuiston bistron laajennuksen tavoitteena oli lisätä tilan käyttömahdollisuuksia. Rakennus ei kuitenkaan ole tyypillisin ravintolarakennus: Front house -ravintoloista poiketen ravintolassa on neljä julkisivua.

– Ravintola tarvitsee paljon toimitustilaa ja varastotilaa. Kirkkopuiston bistrossa huoltoreitti ja sisäänkäynnit ovat puiston puolella, eivät kadun. Katutasossa ovat rampillinen takaovi ja pieni varasto, mutta isommat varastotilat ovat kellarissa. Ratkaisu oli paras mahdollinen tilanteessa, jossa kaikki julkisivut ovat tärkeitä, kertoo hankkeen pääarkkitehti Barry Smyth.

Arkkitehtipalvelu ja rakennuttaja olivat velvoitettuja pitämään Keski-Suomen museon ajan tasalla rakennukselle tehtävistä muutoksista. Työn edetessä tilausta päivitettiin ja ravintolaan päätettiin lisätä sauna- ja kabinettiosasto kellariin. Uusi huonetila vaati poikkeusluvan ja uuden rakennusluvan. Arkkitehtipalvelun pitkä kokemus julkisista rakennushankkeista auttoi viemään hankkeen sujuvasti eteenpäin:

– Valvontaprosessi on monimutkainen, mutta meiltä löytyy taitoa käsitellä niitä. Projektiarkkitehtimme Antero Vähäniitty oli erittäin tärkeä vahvistus tässä prosessissa. Hän on kokenut suunnittelija, jolla on paljon osaamista erilaisten viranomaislupien käsittelystä. Myös hyvä keskusteluyhteys kaupungin kanssa oli tärkeää.

Toimiva yhteistyö osoitti voimansa myös hetkellä, kun Kirkkopuiston ravintolan alkuperäinen urakoitsija ajautui kesken kaiken konkurssiin. Uuden toimijan kanssa työ jatkui siitä, mihin se oli jäänytkin.

 

Ravintolassa kuin metsän siimeksessä

Jyväskylän kaupungin keskeisellä paikalla sijaitsevasta rakennuksesta haluttiin moderni, mutta ympäristöään kunnioittava. Vanha kirkko ja sen vehreä, paikallishistoriaa kumpuava puisto tarjosivat kantavan idean suunnittelulle:  

– Jyväskylän keskustassa ei ole paljon vihreitä alueita. Halusin kunnioittaa tätä puiston tarjoilemaa luontokokemusta tekemällä ravintolahetkestä kuin piknik-hetken puistossa, Smyth kuvailee.

Vanhasta kioskista tehtiin ravintolan keittiöalue ja laajennusosasta ravintolan ruokasali. Ruokasali sai ympärilleen lasiseinät, muodostaen rakennuksen kolmesta julkisivusta läpinäkyvät. 

– Näin puisto on ympärillä koko ajan. Lisäksi halusimme luoda yhtenäisyyttä kirkon arkkitehtuuriin sen peltisen harjakaton kautta. Ravintola sai samantyyppisen peltisen harjakaton ja sisälle vinokaton. Näin asiakkaan ylle kohoavat kuin puun latvukset.

Hiiltyneen puun väriset, tummanharmaat ulkoseinät istuvat pelaavat yhteen vanhan, oranssihtavan tiiliseinän kanssa. Sisätilat kylpevät valossa ja vaaleita koivupintoja korostaa ruokasalin ainoa kiinteä seinä tummanharmaalla värillään. Harmaa teema jatkuu viihtyisän hämyisenä myös kellarin sauna- ja kabinettitiloihin. Pimeän laskeutuessa, ravintola hohkaa ulospäin lämpöä persoonallisilla rypytetyillä pallovalaisimilla ja tyylikkäillä seinävalaisimilla. 

Rakennus valmistui talvella 2021. Niin tiimi kuin jyväskyläläiset ja turistit ovat ottaneet uuden rakennuksen lämmöllä vastaan.

– Lopputuloksesta tuli sellainen kuin tiiminä toivoimme: lämmin sisäpaikka, joka liittyy saumattomasti ulkona odottavaan puistoon. Käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä rakennukseen. Tekemämme päätökset ja ratkaisut osuivat siis kohdalleen, vaikka tilan lopullinen käyttäjä ei ollut prosessissa mukana. Palaute on ollut tosi hyvää, Smyth iloitsee.

Arkkitehtipalvelun tiimiin kuuluivat Smythin ja Vähäniityn lisäksi Jan Niukkanen, Hanna-Maria Hautala ja Anssi Karppinen.

 

Me suunnittelemme vaikuttavaa toiminnallisuutta. Miten voimme auttaa sinua? Lue lisää meistä ja palveluistamme, ja ota yhteyttä!