Näkökulma

Pääsuunnittelija Samu Lehto painottaa oppimisen ja osaamisen jakamisen tärkeyttä työyhteisössä

Samu Lehto työskentelee Arkkitehtipalvelun Kuopion toimipisteessä pääsuunnitteljana. Pääsuunnittelijan työssä Samun mielestä on parasta monipuoliset työtehtävät ja se, kun voi auttaa toisia onnistumaan – silloin koko tiimi onnistuu.

Samu Lehto tykkäsi pienenä rakennella legoilla ja suunnitteli pahvista ja teipistä linnoja ja tehtaita. Koulussa hän tykkäsi matematiikasta, fysiikasta ja kuvaamataidosta, ja Samu pohtikin alkuun ammattia niiden opettamisen parissa.

Opettajan työssä saman asian toistaminen kuitenkin mietitytti. Arkkitehdin työ sen sijaan vaikutti monipuolisemmalta vaihtoehdolta ja hyvältä kompromissilta.

– Julkisivun sommittelu ja massan muovaaminen on kivointa ja syy, minkä takia lähdin tälle alalle. Arkkitehdin työhön kuuluu myös paljon muutakin ja mitä kauemmin olen töissä ollut, niin sitä enemmän työtehtävät ovat laajentuneet, Samu kertoo.

 

Kehittymismahdollisuuksia heti alusta alkaen

Samu opiskeli arkkitehdiksi Oulun yliopistossa ja päätyi asumaan Kuopioon. Kuopiossa hän työskenteli pienemmässä arkkitehtitoimistossa, josta hän siirtyi Arkkitehtipalvelulle vuonna 2015.

– Aikaisemmassa työpaikassa olin mukana isoissa kunnallisissa projekteissa, ja työni oli pitkälti piirtäjän työtä. Kun aloitin Arkkitehtipalvelulla, niin pääsin heti kerrostalosuunnitteluun luonnostelusta lähtien.

Arkkitehtipalvelulla Samu on suunnitellut kerrostalokohteita Itä-Suomeen. Seitsemän vuoden aikana Samun tehtävänkuva on laajentunut tasaista tahtia.

– Sitä mukaa kun sain jonkin osa-alueen haltuun, niin sain lisävastuuta ja pääsin tekemään avustavan pääsuunnittelijan töitä. Nyt vuoden vaihteessa sain pääsuunnittelijan pätevyyden, Samu kertoo.

 

Kun yksi onnistuu, koko tiimi onnistuu

Pääsuunnittelijan tehtävien lisäksi Samu on mukana Archicadin käytön kehitystiimissä ja vetää ohjelmiston käyttökoulutuksia Arkkitehtipalvelulla.

– Olen perehdyttänyt paljon uusia työntekijöitä. Tykkään opettamisesta ja siitä, että voin auttaa muita onnistumaan, jolloin saadaan tiiminä hyvä tulos aikaan.

Arkkitehtipalvelulla tehdäänkin paljon tiimityöskentelyä. Samun mukaan eri ihmisten kanssa työskentely ja erikoisemmat hankkeet tuovat piristystä työarkeen.

– Kun kaikkea ei tarvitse tehdä itsekseen, niin pääsee tekemään sitä, missä on paras ja mikä itseä erityisesti kiinnostaa. Teemme paljon tiimityötä eri toimipisteiden välillä. Siinä on päässyt näkemään uusia tapoja tehdä ja tutustumaan uusiin ihmisiin.

Samu vierailee Arkkitehtipalvelun eri toimipisteissä kouluttamassa. Hän on oppinut vierailuista myös itse.

– On ollut mielenkiintoista huomata, miten eri tavalla asioita tehdään eri toimipisteissä. Olemme joskus miettineet, että pitäisi järjestää sisäisesti parin viikon vaihtoja eri kaupunkeihin, jolloin voisimme vieläkin paremmin oppia toinen toisiltamme, Samu kertoo.

 

Oman erikoisosaamisalueen syvällinen osaaminen merkittävää

Arkkitehtipalvelulla Samu on työskennellyt lähinnä asuntosuunnittelun parissa. Vaikka mahdollisuuksia on ollut päästä mukaan myös toisen tyyppisiin hankkeisiin, niin vielä ei ole ollut niiden aika.

– Viimeksi kun kysyttiin, haluanko siirtyä julkisiin hankkeisiin, niin vastasin että en, koska koen, että minulla on vieläkin opittavaa kerrostalopuolella. Kun osaa jonkin jutun hyvin, niin sen jälkeen voi nauttia siitä, kun pääsee käyttämään taitoja ja kokemusta mitä on kertynyt, Samu pohtii.

 

Kiinnostaako sinuakin ison toimiston tarjoamat mahdollisuudet?  Tutustu Arkkitehtipalveluun työpaikkana ja katso avoimet työpaikkamme!