Näkökulma

Uratarina: Kiinnostus rakennettuun ympäristöön johdatti visualistin ohjelmistosuunnittelusta arkkitehtuuriin

Oli kyseessä sitten kohtalo tai sattuma, nuori ohjelmistotekniikan opiskelija päätyi töihin arkkitehtitoimistoon. Pasi Widgren opiskeli työn ohessa rakennusarkkitehdiksi ja suunnittelee nyt toimeksianto kerrallaan kotikaupungistaan Lahdesta parempaa paikkaa elää.

On luonnollista, että henkilökohtaiset ominaisuutemme ja luonteenpiirteemme näkyvät uravalinnoissamme. Lähipiirin arkkitehdit sekä yläasteen arkkitehtitaustan omaava kuvaamataidon opettaja osoittivat Pasi Widgrenille jo nuorena, kuinka visuaalisesta silmästä voi olla hyötyä työelämässä. Arkkitehtuurin pariin Widgren löysi kuitenkin vasta vuosia myöhemmin:

– Lähdin opiskelemaan ohjelmistotekniikkaa heti lukion jälkeen. Ohjelmistosuunnittelussa mielenkiintoni ajautui käyttöliittymäsuunnitteluun, käytettävyyteen ja siihen, miltä kaikki näyttää ulospäin. Olin vielä opiskelemassa ja töissä ohjelmistojen parissa teollisuuden alalla, kun Arkkitehtipalvelu pyysi minua töihin. Olin Arkkitehtipalvelun ensimmäinen palkattu työntekijä, visualisoija.

Jatkuvaa oppimista – työn reunaehdot haastavat, opettavat ja innostavat

Kun omat vahvuudet saivat kaverikseen ketterät toimintamallit ja luovan työyhteisön, kiinnostus arkkitehtuuriin kasvoi. Widgren lähti opiskelemaan rakennusarkkitehdiksi ja suoritti opintonsa työn ohella.

Arkkitehtuuri on elämänmittainen koulu. Luovuuden rinnalla Widgrenia kiehtoo arkkitehtuurin vastuu rakennetusta ympäristöstä:

– Arkkitehtuurin tehtävä on kantaa vastuuta rakennetusta ympäristöstä. Viihtyisää, turvallista, kaunista ja toimivaa. Olen työskennellyt koko arkkitehtiurani Lahdessa ja minulle on ilo ja kunnia saada suunnitella omasta kotikaupungista aina vain parempaa kaupunkia.

Luovan työn raamit ovat olleet Widgrenille aina kohtuullisen selkeitä, mutta niistä oppii aina lisää. Erityisesti työn taloudelliset reunaehdot haastavat luovuutta:

– Olen aika lailla aina tiennyt, mitä arkkitehdin arki on, mutta oma ymmärrykseni alasta on laajentunut. Viime vuosina olen esimerkiksi oppinut paljon rakentamisen taloudesta ja sen kompleksisuudesta. Toivon, ettei se vaikuttaisi negatiivisesti luovuuteen. Jos miettii, mitä mikäkin maksaa, saattaa kyseenalaistaa liikaa. Toisaalta reunaehdot kiehtovat. Parhaan ratkaisun löytäminen yhteistyön tuloksena ja määritetyillä reunaehdoilla palkitsee.

Isoja mahdollisuuksia välittämisen kulttuurin tukemana

Arkkitehtipalvelu on säilynyt Widgrenin arkkitehtiuran kotipaikkana ja opinahjona opiskeluvuosista aina tähän päivään saakka. Yrityksen kasvua sen alusta seurannut arkkitehti arvostaa työarkea, joka on rakennettu välittämisen kulttuurin vakaalle pohjalle.

– Arkkitehtipalvelu tarjoaa isoja mahdollisuuksia välittämisen kulttuurissa. Minua säväyttää yhä joka päivä se, missä olemme nyt ja miten kasvamme. Täällä ihminen on aina suunnittelutyön keskiössä.

Tiiminvetäjänä Widgren työskentelee tiiviisti työyhteisönsä kanssa. Moninainen työyhteisö, vertaistuki ja yhdessä oppiminen tuovat arkeen jatkuvasti uusia oivalluksia:

– Meidän toimistossamme on niin erilaisia ja eri-ikäisiä tekijöitä. Päivittäin saa kokea hienoja hetkiä muiden jakaessa ajatuksiaan ja osaamistaan. Minusta on hienoa, kuinka paljon Arkkitehtipalvelulla parhaimmillaan jaetaan tietoa ja innostusta. Se tekee meistä monipuolisia. Ei ole suunnittelualaa tai hanketta, mihin emme yhdessä pystyisi.

Haluatko sinäkin osaksi positiivisen työilmapiirin arkkitehtitoimistoa? Tutustu tiimiimme täällä.