Näkökulma

Uusi koulurakennusten konsepti elää kunnan mukana – Tuomikylä-Ahonkylän koulu

Arkkitehtipalvelu ja Hoivarakentajat Oy ovat voittaneet Ilmajoen Tuomikylän uuden koulun KVR-kilpailun. Vuoden 2022 aikana avautuu hirsisydäminen koulu siirrettävine luokkamoduuleineen. Suunnittelutyössä on huomioitu niin kunnan muuttuvat tarpeet kuin laadukkaat ja muunneltavat opetustilat.

Monet kunnat etsivät nyt ratkaisuja, joilla vastata kiihtyvään muuttovirtaan kuntatalouden puitteissa. Seinäjoen tuntumassa sijaitseva Ilmajoen kunta kaipasi uuden, taloudellisesti kestävän koulurakennuksen kasvavan kylän tarpeisiin.

Kunta kilpailutti uuden koulurakennuksen suunnittelun ja toteutuksen. Arkkitehtipalvelun ja Hoivarakentajat Oy:n kilpailutyö voitti hinnan sekä korkeimpien laatupisteiden yhdistelmällä.

– Tehtävänanto oli innovatiivinen sen ohjatessa muunneltavan koulurakennukseen suunnitteluun, jossa vain koulun sydänosa on pysyvä rakenne. Suunnittelimme koko kylän koulun, jossa yhdistyvät aistiystävällisyys, muunneltavuus ja ekologisuus, kertoo Arkkitehtipalvelun pääsuunnittelija Katriina Myllyniemi.

Siirtoelementtikoulun ei tarvitse näyttää konttikoululta

Koulun oppilasmäärän mahdollisten muutosten vuoksi koulurakennus rakentuu kiinteästä ja siirrettävistä osista. Koulun sydämen muodostava kiinteä osa koostuu keittiöstä, ruokalasta, liikuntasalista, nuorisotilasta ja teknisistä tiloista.

Koulun luokat ovat oppilasmäärien vaihtelun vuoksi siirtoelementtejä. Moduuliluokkasiivet muodostavat rakennuksen muunneltavan osan:

– Siirtoelementtejä voidaan helposti lisätä tai poistaa oppilasmäärien vaihtelun myötä. Suunnitelmaamme on esimerkiksi suunniteltu jo lisäelementtien sijoituskohteet. Siirtoelementeistä koostuvan koulun ei kuitenkaan tarvitse näyttää perinteiseltä konttikoululta ja siksi olemme panostaneet teknisiin ratkaisuihin sekä visuaalisuuteen, Myllyniemi sanoo.

Vaikka luokat ovat siirreltävissä, arkkitehtuurin laadusta ei tarvitse tinkiä. Liikenneyhteydet, erilaiset opettamisen ja oppimisen mallit, tilojen väliset yhteydet, luonnonvalo ja tilaajan tarpeet määrittelevät lopputuloksen.

– Muunneltavan koulurakennuksen suunnittelu on pitkälti optimointia, erityisesti kun rakennuksessa on näin selkeä jako pysyvän ja siirreltävien osien välillä. Suunnitteluvaiheessa pohditaan, kuinka erilaiset kulkuyhteydet toimivat, kuinka kouluun saapuminen on varmasti turvallista, kuinka tilaan saadaan riittävästi valoa ja niin edelleen. Lisäksi näiden asioiden tulee toimia koulun kaikissa erilaisissa kokoonpanoissa sen elinkaaren aikana.

– Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa teimme rakennuksen massoittelusta useita eri vaihtoehtoja. Kompus Oy:n koulukonsulttien ja Hoivarakentajien kanssa kävimme vaihtoehtoja läpi ja valitsimme niistä parhaan vaihtoehdon.

Aistiystävällinen koulu voi olla myös hiilinegatiivinen

Tuomikylä-Ahonkylän koulu koulu on jatkumoa Hoivarakentajien Oppikylä-koulukonseptiin, joka näki päivänvalon vuonna 2019. Aisti- ja ympäristöystävällinen hirsikoulu osallistavine suunnitteluprosesseineen on konseptin tavaramerkki. Hirsikoulu tarjoaa oppilaille terveellisen oppimisympäristön:

– Kyseessä on niin kutsuttu hybridikoulu, jonka hirsinen sydänosa yhdistyy joustavasti poisvietäviin ja lisättäviin moduuliluokkasiipiin. Ratkaisu soveltuu erityisen hyvin tilanteisiin, joissa oppilasennuste on hieman epävarma. Suunnitelmamme vahvuus on se, että rakennuksen moduuliosat voivat tarvittaessa pysyä paikallaan vaikka seuraavat 70 vuotta, valottaa Hoivarakentajien liiketoiminnan kehitysjohtaja Jouni Salmi.

Kuten suunnittelusta tai rakennusteknisistä ratkaisuista, myöskään koulun muista tavoitteista ei ole tingitty. Koulun hiilineutraaliustavoitteet ovat kunnianhimoisia, mutta täysin saavutettavissa:

– Hirrestä rakennettu sydänosa sitoo puuhun siihen sitoutunutta hiiltä koko koulun elinkaaren ajaksi. Myös moduulien hiilijalanjälki on pieni. Lisäksi rakennus on A-energialuokan kohde, joka lämmitetään maalämmöllä. Meillä ei ole vielä hiililaskennan tuloksia, mutta rakennus voi olla hiilijalan- ja kädenjälkilaskennan kautta jopa hiilinegatiivinen, Salmi jatkaa.

Arkkitehtisuunnitelma tuo koko kylän yhteen

Koulut ovat usein kuin kylän monitoimikeskuksia. Koulut kokoavat kuntalaisia kouluajan ulkopuolella liikuntasaliin, ruokalaan, pihoille ja luokkiin. Yhteisöllisen Tuomikylä-Ahonkylän uuden koulun suunnittelussa olikin alusta alkaen selvää, että rakennuksen halutaan palvelevan koko yhteisöä.

– Kylissä on yhteisöllisyyttä, mutta ei välttämättä kohtaamispaikkaa. Uusi koulu on kuin kylän syli, sen keskus. Syli kuvastaa paitsi rakennuksen muotoa myös sen tarkoitusta. Koulurakennus on koko kylän yhteinen ja sen pihamaalla voidaan järjestää kouluajan ulkopuolella esimerkiksi toritoimintaa tai muita kylän tapahtumia. Myös rakennukseen sisällytettävä nuorisotila tarjoaa turvallisia oleskelutiloja alueen nuorille, kuvaa Myllyniemi.

Tiivis yhteistyö Ilmajoen kunnan, Kompuksen ammattilaisten sekä Hoivarakentajien kanssa poiki lopputuloksen, joka on valmis muuttamaan koulurakennusten tulevaisuutta:

– Meillä on ollut hyvä suhde kuntaan koko prosessin ajan. Avoimella vuoropuhelulla olemme halunneet aidosti ymmärtää kunnan tahtotilaa ja sitä, mitä he todella rakennukselta haluavat. Yhteistyö Arkkitehtipalvelun kanssa hoitui todella hienosti! kertoo Salmi.

Kylän sylin suunnittelu jatkuu kevään 2021 ajan ja 135 oppilaan ja 18 henkilökunnan edustajan käyttöön se avautuu syksyn 2022 aikana.