Jyväskylän Eteläportissa käynnistyi uusi tehdas, kun materiaali-innovaatioyhtiö Spinnovan ja selluyhtiö Suzanon yhteisyritykselle Woodspin Oy:lle valmistunut kehräämö otettiin toukokuussa käyttöön. Noin 11 500 m2 kiinteistössä sijaitsee Woodspinin tuotantolaitoksen lisäksi Suzanon MFC-jauhatuslaitos sekä Woodspinin, Suzanon ja Spinnovan toimintoja.
Ekologista SPINNOVA®-kuitua valmistavan Woodspinin tuotantolaitoksen haluttiin jatkavan organisaation ympäristöystävällisyyden periaatetta, jonka vuoksi ekologisuus nousi tuotantolaitoksen kantavaksi teemaksi.
– Tehtaan tulee sopia yhteen sen kanssa, mitä siellä tuotetaan. Siksi Woodspinin toimitilojen punainen lanka on ekologisuus – ihan kuin heidän tuottaman tuotteensakin, kertoo pääsuunnittelija Jan Niukkanen.
Woodspinin tehtaan hukkalämmöllä voidaan lämmittää kiinteistöjä ja koteja
Ekologisuus näkyy tehtaassa useana kokonaisvaltaisena ratkaisuna. Isoin yksittäinen ratkaisu on, että tehtaan sivutuotteena syntynyt ylijäämälämpö otetaan hyötykäyttöön.
– Tekstiilikuitua valmistettaessa tehtaan ylijäämäenergiaa voidaan käyttää kaukolämpöverkossa, yrityksen lämpöpumppulaitoksen kautta. Käytännössä tehtaan hukkalämmöllä voidaan lämmittää alueen kiinteistöjä ja koteja, Niukkanen kertoo.
Myös rakennuksen pitkään elinkaareen haluttiin panostaa, minkä vuoksi Woodspinin tilat ovat suunniteltu soveltuvaksi nykyhetkeen, mutta myös tulevaisuuteen.
– Mikäli tuotannon prosessit tai tehtaan toiminta muuttuu, tulee tilojen olla helposti muokattavissa, jotta rakennuksen elinkaari olisi mahdollisimman pitkä. Esimerkiksi toimistosiiven tilat perustuvat modulaariseen järjestelmään, joten niitä voi muokata muuttuviin tarpeisiin elinkaaren aikana, Niukkanen avaa.
Woodspinin tehtaan arkkitehtuuri kertoo tarinaa
Tehtaan arkkitehtuuria tarkastellessa voi huomata useita yksityiskohtia, jotka kertovat SPINNOVA®-kuidun tarinaa.
Tehtaan julkisivun pilarit kaartuvat tehtaan aulaa kohti. Tarkemmin tarkasteltuna, pilarit muodostavat tarinan: kaartuvat pilarit luovat kaatuvan puun muodon, joka huipentuu aulassa, jossa pilareista on nähtävissä muodostuva kangas.
Julkisivun yksityiskohta, puusta muodostettu ristikko on suunniteltu villiviiniä varten, joka kasvaessaan varjostaa toimistosiipeä helteiltä. Ristikko muodostaa tehtaan julkisivuun kauniin kudelman.
Woodspinin kuidun raaka-aine, eukalyptuspuu näkyy tehtaan yksityiskohdissa. Esimerkiksi Arkkitehtipalvelun visualisti Anssi Karppisen suunnittelemassa julkisivutaiteessa on nähtävissä eukalyptuspuun matka tuotetusta raaka-aineesta valmiiseen kuituun.
Materiaalivalinnoilla harmoniaa
Ympäristöystävällisyyttä korostettiin julkisivun ja tuotannollisten ratkaisujen lisäksi myös tilojen suunnittelussa. Woodspinin tehtaaseen saapuessa tunnelma on seesteinen. Luonnon materiaalit ja siro lasiseinä tekevät tilasta harmonisen.
Sisustusarkkitehti Laura Saarelan mukaan sisustussuunnittelussa haluttiin korostaa aitoja, luonnon materiaaleja. – Tehtaassa näkyy paljon aitoa puuta, kivipintaa ja mitään ei ole suotta lähdetty peittämään, vaan rakenteet saavat näkyä, hän kertoo.
Woodspinin tehdas on suunniteltu peilaamaan niitä arvoja ja innovaatioita, joista Spinnova on tullut maailmalla tunnetuksi. Näin luomamme arkkitehtuuri muuttuu osaksi yrityksen menestystä.
Kuinka voimme auttaa sinua kertomaan yrityksesi tarinan? Ota yhteyttä!
Arkkitehtipalvelulta Woodspinin hankkeessa on ollut mukana Jan Niukkanen, Antero Vähäniitty, Anna Eronen, Essi Pekkarinen, Anssi Karppinen, Laura Saarela, Hanne-Maria Hautala, Auli Rantala ja Henna Niskakangas.
—————————————————-
Lue myös edellinen artikkeli:
Jätkäsaaren palvelukorttelissa yhdistyvät laatu ja toimivuus