Jyväskylän kaupunki myöntää vuosittain AVOin kaupunkiympäristö -tunnustuksen vetovoimaista ja kestävää rakentamista tai viihtyisää ympäristöä edistävälle teolle, taholle, hankkeelle tai henkilölle. Vuoden 2022 tunnustus myönnettiin YIT:n, Jykian ja Arkkitehtipalvelun yhteistyöhankkeelle Kankaan Arkille. Kankaan Arkki hurmasi julkisivujen materiaalien ja lennokkaan muotonsa vuoksi, joka sekä ilahduttaa, mutta jää myös mieleen.
Kankaan Arkki tarjoaa muuntojoustavia toimitiloja, jotka mukautuvat kaiken kokoisille yrityksille ja heidän tarpeilleen.
-Kankaan Arkki on toteutettu kestävien periaatteiden mukaisesti. Koska kukaan ei voi ennustaa tilojen käyttäjää ja tarvetta viiden tai kymmenen vuoden päähän, oli tärkeää suunnitella tilat niin, että tarvittavat muutokset saadaan toteutettua mahdollisimman helposti ja pienellä hiilijalanjäljellä, Kankaan Arkin pääsuunnittelija Jan Niukkanen taustoittaa.
-Kankaan Arkissa tavoitteet sekä toiminnallisuudessa, että arkkitehtuurissa olivat korkealla. Se, että nämä tavoitteet saatiin toteutettua, vaati paljon aikaa, käyttäjien kuuntelua ja kaikkien yhteistyökumppaneiden ammattitaitoa siitä, mihin panostetaan ja mikä todella Kankaan Arkissa on tärkeää. Ja nyt meillä on täysin uniikki kohde sekä toiminnallisuudessa, että arkkitehtuurissa, Jykian toimitusjohtaja Seija Takanen kuvailee.
Tulevaisuudessa Kankaan Arkki voi toimia vanhan tehtaan sisäänkäyntinä
Aivan Jyväskylän Kankaan vanhan paperitehtaan kupeeseen rakentunut Kankaan Arkki kunnioittaa olemassaolollaan Kankaan teollista arkkitehtuuria ja paperitehtaan vanhaa miljöötä.
-Vaikka Kankaan vanha paperitehdas on nyt huonossa kunnossa, uskon sen jonain päivänä olevan alueen helmi. Halusimme tehdä Kankaan Arkista hienon sisäänkäynnin tehtaalle, joka kunnioittaa paperitehtaan vanhaa, arvokasta miljöötä, Niukkanen kertoo.
Niukkanen haluaa huomauttaa, että vaikka tehtaita ei välttämättä mielletä arkkitehtuurisesti suojelukohteiksi, niiden merkitys alueilleen on usein valtava.
-Aikanaan tehtaat ovat olleet niitä, jotka ovat mahdollistaneet kaupungin kasvun. Ne ovat tuoneet alueelle työtä ja niiden pohjalta on rakennettu kokonaisia kaupunkeja. Tätä ei pitäisi unohtaa, vaan tuoda esille.
-Kankaan paperitehtaalla on ollut paljon merkitystä siinä, millaiseksi Jyväskylä on tänä päivänä kehittynyt ja on hyvä, että se on jo luokiteltu suojelukohteeksi. On hienoa, että juuri tehtaan viereen rakennettu Kankaan Arkki sai näin arvokkaan kunnianosoituksen, Niukkanen kertoo.
Tunnustus pitkäjänteisestä yhteistyöstä
Kankaan Arkki on kooltaan, palveluiltaan ja toiminnoiltaan poikkeuksellinen toimitila Jyväskylän kokoisessa kaupungissa.
-Näin suuret toimitilahankkeet, jossa suunnitellaan useammalle käyttäjälle toimivia tiloja ja palveluita saman katon alle, eivät koskaan ole helppoja, vaan vaativat pitkän ajan ja kärsivällistä työtä, Takanen kertoo.
-Tämä hanke on aloitettu jo vuonna 2017 konseptinkehitystyöllä ja ehkä juuri tämän pitkäjänteisen ja ajoittain haastavankin työn vuoksi tuntuu todella hienolta, että Kankaan Arkki huomioitiin näin merkittävällä tunnustuksella, Takanen kiittelee.
Tunnustus otettiin myös Arkkitehtipalvelulla vastaan kiitollisena:
-Totta kai tunnustus tuntuu hyvältä. Meidän kannattaa olla ylpeä saavutuksesta. Meidän puoleltamme Jan, minä ja Barry Smyth olimme kolmikko, jossa jokaisen vahvuudet pääsivät Kankaan Arkissa oikeuksiin, Kankaan Arkin projektiarkkitehti Antero Vähäniitty hymyilee.
Arkkitehtipalvelulta hankkeen suunnittelutiimiin kuuluivat Jan Niukkanen, Antero Vähäniitty, Barry Smyth, visualisoija Anssi Karppinen ja sisustussuunnittelijat Hanne-Maria Hautala sekä Laura Saarela.